Nemăritată la 30 de ani

Gogoșile calde ale vieții

Într-o după-amiază de vară, prin 2014, tanti Lenuța de la etajul unu mă invită la o porție de gogoși calde, făcute de mânuțele sale de bunicuță grijulie. Accept invitația pentru că mi-e dragă vecina și pentru a compensa într-un fel dorul de rudele care sunt departe.

tumblr_nbih42Nnq41r2p50go1_1280.jpg

Desigur, conversația evoluează rapid spre subiecte personale, mai ales când încerc să îi explic de ce mă voi servi doar cu merele de pe masă, în ciuda gogoșilor savuroase. După ce epuizăm subiectul, urmează nelipsita întrebare: ”Și tot singură, mamă?”. ”Da, tanti Lenuța”, îi spun cu o privire senină, ”Dar îmi este foarte bine. Începând din anii de liceu, până după masterat, am fost mereu implicată în relații serioase, de durată. Acum mă simt minunat, sunt preocupată de dezvoltarea personală. Aflu zilnic lucruri noi despre mine și sunt împlinită.” Răspunsul nu s-a lăsat așteptat prea mult, iar eu zâmbeam contemplativ la chipul care, totuși, îmi spunea pe un ton îngijorător: ”Lasă, mamă dragă, nu fi tristă, că o să îți găsești tu pe cineva.”

”Marisha, ai o vârstă!”

Aud și acum vocea colegei de apartament care mă mustra pentru nopțile nedormite, petrecute la evenimente mondene, alături de persoane la fel de zvăpăiate ca mine. Aceeași voce răsună de fiecare dată când le spun oamenilor că am 30 de ani și nu sunt căsătorită. De parcă există o regulă nescrisă care spune că am întârziat.

badi

Vârsta nu este cea care comandă evenimentele din viața noastră. Și dacă e vorba de avut copii, sunt destule ființe abandonate pe lume pe care le putem lua sub aripa noastră. Căsătoria nu trebuie să devină un scop primordial în viață, mai ales pentru că ai depășit o anumită vârstă. Uniunea dintre două persoane este o alegere care vine la momentul potrivit, după ce ai găsit persoana ideală și nu invers. Prea des ne aruncăm în angajamente doar pentru că ni se pare că pierdem vreun tren, iar numeroasele divorțuri din ziua de azi ne confirmă acest lucru.

Oamenii vor adesea să fie salvați prin iubire și astfel iubirea se leagă de tendința de evadare și de frică. Lucrurile de care ți-e frică, cum ar fi singurătatea, izolarea sau inadaptarea trebuie să fie triate și vindecate separat, nu mascate de o relație în care te arunci pentru că gândești că acel cineva te poate vindeca de spaime.

Femeia care nu gătește rămâne nemăritată

De-a lungul timpului, în perioadele în care nu eram implicată într-o relație, îl auzeam pe tata care își manifesta grija față de stilul meu alimentar raw vegan. Își făcea griji, probabil, că voi rămâne fată bătrână pentru că nu gătesc.

o-housewife-vintage-facebook

Nu degeaba se spune că dragostea trece prin stomac. Păi ce bărbat dorește să trăiască lângă o femeie care nu e prietenă cu aragazul? Am să vă spun eu cine! Un bărbat puternic, care a ajuns la maturitate și știe să își poarte de grijă. Dintre toate speciile de pe pământ, bărbatul este singurul care se lasă hrănit de femeie pe durata întregii sale vieți. În natură, femelele își hrănesc puii până când aceștia învață să se alimenteze singuri și atât.

Desigur, a hrăni pe cineva poate fi o dovadă de dragoste și grijă, dar este nefiresc să îți alegi un partener de viață care să fie în același timp și servitor personal. Nu sunt împotriva gătitului sau a gospodăritului împreună, dar să îngrijești pe cineva este o necesitate atunci când persoana prezintă vreun handicap. Atâta timp cât și bărbații și femeile au mâini, picioare și cap, înseamnă că se pot hrăni singuri și își pot purta de grijă.

În timp ce bărbații dependenți de ”mămicile” întruchipate în soții ideale au închis deja acest articol, adevărații bărbați, cei care s-au maturizat și sunt capabili să trăiască fără a avea nevoie de ajutor, vor da din cap aprobator, mulțumiți de propria lor condiție.

Doamnelor și domnișoarelor, acești bărbați chiar există. Îi întâlnesc destul de des tocmai pentru că am ales să fiu eu însămi și astfel atrag persoane care sunt pe aceeași lungime de undă. Din fericire, ce se-aseamănă chiar se-adună și sunt recunoscătoare pentru asta.painting_of_couple_DSCN1191detail_21f97cc9-47e1-4332-9592-ef36d34ea942.jpg

Dar nu trebuie să uităm un lucru. Pentru a întâlni persoana ideală trebuie să devenim noi înșine persoana ideală. Cel de lângă noi nu este menit să ne umple golurile, această misiune ne revine nouă. Alesul sau aleasa sunt premiile pe care ni le oferă viața abia după ce noi am devenit împăcați cu sinele.

 

Advertisements

6 thoughts on “Nemăritată la 30 de ani

  1. Maritata la 30 ( 30 jumate,se pare ca am ratat startul) , divortata la 32. Cu cat eram eu mai fericita cu munca si hobby-urile mele cu atat era el mai nefericit si trebuia sa ma simt eu vinovata de nefericirea lui…n-am pierdut nimic la divort, m-am regasit pe MINE!

    Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s