Eu ce mănânc?

Carnivori, ierbivori și alte specii

Fie că dorești să devii vegetarian, raw vegan sau să rămâi un consumator al alimentației tradiționale, este bine să cunoști că există și alte moduri alimentare.

Acum trei ani am pornit în căutarea unui stil alimentar care să mi se potrivească și să mă definească. După ce am cotrobăit câțiva ani internetul, cărțile în domeniu și am experimentat diverse diete, am înțeles că există mult mai multe filosofii alimentare decât mi-aș fi imaginat. Informațiile acumulate au rezultat într-o clasificare proprie a acestora.

”Lanțul trofic” al alimentației

  • Alimentația standard, tradițională – consumul de cărnuri, lactate, brânzeturi, ouă, uleiuri, cereale, semințe, nuci, legume, fructe, fie ele gătite sau crude.

2

  • Alimentația ovo-lacto-vegetariană – consumul de lactate, brânzeturi, ouă, cereale, uleiuri, nuci, semințe, legume, fructe, fie ele gătite sau crude. Exclude carnea de orice fel, inclusiv fructele de mare și peștele.
  • Alimentația vegetariană – consumul de cereale, legume, fructe, fie ele gătite sau crude. Exclude carnea, ouăle și brânzeturile.

1.jpg

  • Veganismul este mai mult  decât un stil alimentar – este un stil de viață. Acesta exclude orice produs care este de origine animală, atât în ceea ce privește consumului lor, cât și a utilizării de îmbrăcăminte, obiecte sau produse cosmetice care provin în urma exploatării acestora. Alimentele pot fi crude sau preparate termic.

3.jpg

  • Raw veganismul (alimentația crudă)- consumul exclusiv de fructe, legume, verdețuri, semințe, cereale în stare crudă, uscate la soare sau înmuiate în apă, uleiuri presate la rece; Exclude orice produs preparat termic la peste 48 °C sau care provine în urma exploatării animalelor.

Filosofia acestui mod de hrănire se bazează pe faptul că enzimele din mâncarea naturală sunt distruse atunci când hrana este încălzită sau gătită, iar vitaminele și mineralele sunt distruse în proporție de până la 97%. Dacă mâncarea gătită este predominantă, atunci corpul va consuma enzimele din rezerva lui pentru a digera și metaboliza mâncarea ingerată și niciodată nu vom avea suficiente enzime digestive și metabolice în organism.

Acest stil alimentar se împarte în două categorii:

1. High fat raw vegan – consumul exclusiv de fructe și verdețuri în stare crudă, uscate la soare sau înmuiate în apă, semințe, uleiuri presate la rece.

Cu ajutorul semințelor, al nucilor, al fructelor uscate și a al altor alimente bogate în grăsimi, se pot reproduce numeroase rețete ale mâncărurilor tradiționale. Astfel, se poate prepara lapte și brânză din caju sau migdale, deserturi precum cheescake, brioșe, torturi, pâine crudă, sosuri și pateuri. Gusturile vechi sau noi obținute pot deveni rapid preferatele oricărui pofticios. Pentru curioși, Kristina de la Fully Raw poate fi o inspirație în această direcție.chscake4

Acest stil este foarte bogat în calorii, iar rețetele devin uneori foarte complicate. Eu personal am avut mai multe tentative, ultima dintre ele fiind chiar în prima lună de la provocarea de 365 de zile raw, când am experimentat cu poftă mai multe rețete. Efectele resimțite au fost scăderea în energie și creșterea în greutate, ceea ce m-a făcut să mai urc o treaptă în acest lanț alimentar, devenind low-fat raw vegan.

2. Low-fat raw vegan  – consumul exclusiv de fructe, legume și verdețuri în stare crudă; Exclude orice produs care provine în urma exploatării animalelor, legumele, rădăcinoasele, nucile, cerealele, excesul de semințe, uleiurile.

Este un stil alimentar mai curat, care recunoaște problemele apărute în urma consumului bogat în grăsimi ale fratelui său high fat raw vegan (avocado, nuci, semințe). Astfel, pentru aportul caloric și acumularea vitaminelor necesare se recomandă consumul predominant de fructe (tot ce conține semințe – inclusiv roșii, castraveți, dovlecei, ardei, avocado),  în timp ce calciul se absoarbe din verdețuri (salată verde, pătrinjel, slată iceberg, varză creață, rucola, valeriană, etc).

4.jpg

Acesta este stilul meu preferat și îl practic în prezent. Cantitățile recomandate sunt foaaarte generoase, astfel încât nu simți niciodată că ți-e foame, mai ales când produsele se găsesc în aproape orice magazin. Mănânci ce dorești, cât dorești și când dorești. Alimentația low fat raw-vegan se pregătește ușor și aduce mai multe beneficii organismului, fiind congruent cu majoritatea studiilor științifice de domeniu.

  1. Fructarianismul – consumul exclusiv de fructe și verdețuri. Exclude consumul de legume, rădăcinoase, nuci, semințe, cereale, uleiuri.

Deoarece fructele sunt pline cu vitamine și antioxidanți, acestea ne dau foarte multă energie și contribuie la combaterea cancerului și a bolilor cronice.

Mulți sportivi de performanță au ales să se hrănească astfel pentru că li s-au îmbunătățit aspecte generale ale organismului, rezultând în depășirea propriilor recorduri și nu numai. (vezi aici interviul cu atletul Michael Arnstein)

400-06133159c_1_774_500

  • Liquidarianismul  – consumul exclusiv de sucuri provenite din fructe, legume, verdețuri. De obicei, lichidele consumate sunt concentrate și se recomandă să aibă consistența unor paste.

Din documentarea mea reiese că acest stil este adoptat adesea de persoane aflate în căutarea dezvoltării spirituale și poate fi folosit ca o cale spre următorul pas – breatharianismul.

  • Breatharianismul  – hrană cu energie – prana – în general, combinat cu meditație și diverse tehnici de respirație.

Atenție, este vorba despre un stil extrem. Breatharienii veterani sunt de multe ori călugări izolați în peșteri, care practică de foarte multă vreme meditația. Dar există și persoane care practică breatharianismul în mediul urban (vezi Ray Maor sau Jericho Sunfire). Asta nu înseamnă că de mâine putem să începem să ne hrănim cu lumină. Este nevoie de cel puțin 5 ani de veganism și apoi de 5 ani de liquidarianism pentru a putea încerca tehnicile breathariene, spun oamenii care trăiesc astfel.

Meditation.jpg

Acestea sunt categoriile pe care le-am descoperit. M-am atașat de ceea ce am considerat că este potrivit pentru mine și recomand oricui să aleagă mereu ceea ce îl atrage în mod natural.

2016-08-15 14.35.17 copy

Dacă ți-am stârnit curiozitatea și te tentează să încerci unul dintre stilurile de mai sus, reține că este obligatoriu să te adaptezi treptat, urmând în ordine stilurile descrise. Combină cu măsură alimentația actuală cu cea pe care dorești să o adopți astfel încât, atât corpul, cât și mintea, să accepte această schimbare într-un mod pozitiv. Indiferent de locul în care pornești și scopul final, trebuie să te înarmezi cu răbdare și să reții că rezultatele dorite sunt pe cale de a se manifesta. Simplul fapt că ai ajuns să citești acest articol te-a adus cu un pas mai aproape de ceea ce cauți.

Dacă stilul alimentar pe care l-ai adoptat deja este unul care te face fericit, îți mulțumesc pentru că ai citit acest articol și sper să îți amintești cu bucurie de proprietățile benefice ale alimentelor vegetale atunci când vei mânca următorul măr.

Advertisements

3 thoughts on “Eu ce mănânc?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s